KOMPOSZTÁLJUNK KÖZÖSEN!

Fővárosi Komposztálási Program 2017

Komp.kozosen.plakat bb

 

A fővárosban több, mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez.

 

A budapesti háztartásokban évente, hozzávetőleg 250 ezer tonna komposztálható szervesanyag keletkezik. Ennek a mennyiségnek az elszállításához egy körülbelül 180 km hosszú, hozzávetőleg a Budapest-Miskolc távolságnak megfelelő, képzeletbeli vasúti szerelvényre lenne szükség. Mindez azért is megdöbbentő, mert ahelyett, hogy a hulladéklerakóba, hulladékégetőbe száműzzük ezeket a szervesanyagokat, a belőlük keletkező humusz a kertek, parkok talaját létfontosságú tápanyagokkal gazdagíthatná.

 A termőtalajok pusztulása világjelenség, melynek számtalan, riasztó következménye van. Az egyik, hogy a műtrágyahasználatra átnyergelt nagyüzemi, intenzív mezőgazdálkodásból kikerülő élelmiszereink tápanyaghiánya mára már elérte a kritikus szintet. Például egyetlen 1950-ben leszüretelt alma még annyi C-vitamint tartalmazott, mint manapság 100 darab, vagyis egy ládányi mennyiség. A legfőbb ok, a termőföldek szervesanyag-hiánya. A fővárosi program célja a háztatásokban és a kertekben, udvarokon keletkező „zöldjavak” humusszá alakulásának elősegítése, ezáltal a hulladékkezelési költségek csökkentése (lakosonként évente 150 kilogramm komposztálható anyag kerülhet a kuka helyett a komposztálókba, onnan pedig a kertek, parkok talajába).

 


 

 A programra jelentkező társasházak, családiházak, óvodák és iskolák kétféle komposztálóhoz juthatnak: egyik a konyhai, a másik a kerti szervesanyagok,vagyis zöldjavak komposztálására szolgál. Az átadási rendezvényen először egy interaktív, vetítéssel kísért ismeretterjesztő előadás hangzik el, Egyél komposztot ― a talajtól a parajig címmel. Mikerulhet.plaka főváros b

 Az előadás utáni kérdéseket követően egy használati megállapodás aláírásával térítésmentesen kapják meg a résztvevők a komposztálóedényeket és a komposztálási praktikákról szóló kiadványokat, valamint  a plakátokat.

 

 

A társasházak jelentkezéséhez legelőször is szükség van egy lelkes lakóra, aki komposztmesterként vállalja, hogy gondozza a komposztáló edényeket. A leendő komposztmestereknek ajánlatos a lakóközösséggel megbeszélni, hogy részt kívánnak-e venni a programban. Az aggódó lakótársak megnyugtatására szolgálhat, hogy a komposztálás veszélytelen, természetes folyamat (gondoljunk az erdőre), némi odafigyeléssel még szaghatásokkal sem kell számolnunk. A jelentkezők az egyesület honlapjára látogatva jelentkezhetnek:

 

A honlap nyítóoldalán felül lévő Jelenkezés fülön megjelenő adatlapon a Jelentkezések programokra kiválasztása után a helyszínnél a Fővárost kell kiválasztani. Majd a lakóközösség, családiház, óvoda, iskola (esetleg intézmény) közül a megfefelelőt kijelölni. Az intézmények esetében egyelőre fel szeretnénk mérni az igényeket! A jelentkezőket az átadási rendezvények időpontjának megbeszélése érdekében külön értesítjük.

 

Tehát, társasházak (lakóközösségek), családiházak, iskolák, óvodák, intézmények jelentkezésést várjuk!

A programra internet kapcsolat híján a SZIKE Egyesületnél névvel, címmel lehet hétfőtől péntekig, napközben jelentkezni. Telefonszám: 409-0449. Drótposta: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezés az egyesület honlapján:Jelentkezés programokra

Az átadási rendezvények várhatóan 2017. április-május hónapjában zajlanak le.

 Gellért Miklós programvezető

 Jó komposztálást!

 

DSCF6070 komposztálási illusztrációk 840b 2007 autómentes nap 004b komposztálási illusztrációk 335b giliszta 091b 2007 autómentes nap 001b komposztálási illusztrációk 034b DSC 2568b

 

Az előadás tartalma:

egyél komposztot cím

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Részletek

 

Ne égessünk, ne zsákoljunk, komposztáljunk!

őszi zsákolás 029b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Részletek:

 

 

Hogyan szervezzünk komposztálási programot?

A komposztálás helyszíne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Részletek:

 

 

 

 

 

 

 

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület