Hulladék játszóház

 

 

 

Hulladék-játszóház egy rendezvényen
Amennyiben ilyen foglalkozást szeretne tölünk megrendelni, keressen bennünket telefonon vagy elektronikus postán.

 

 

 

 

 

 

DOBOZOK Csirizzel ragasztott, használt dísz-csomagolópapírral bevont nagyobb tároló dobozok. Ha megunjuk a borítást vagy elkopik, elhasználódik a papír, nem gond, csak átragasztjuk és máris kész az új.

 

 

 

 EVŐESZKÖZTARTÓ Evőeszközök dekoratív "kirakodása". Tisztára mosott konzerves dobozok, átkötve a rusztikus kenderkötéllel. Mivel tisztán tartása kicsit macerás, ezért szárazra törölt evőeszközöket ajánlott beletenni.

 

 

 

 

TÁROLÓDOBOZOK Fénymásoló papíros doboz, ami majd minden irodában, munkahelyen „termelődik”, de bármilyen más erős doboz is kiválóan borítható, ragasztható. Van, hogy zoknik, alsóneműk, van, hogy lego elemek laknak benne, esetleg fa építőkockák, vagy diafilmek - mikor mire van szükség. Az itt látható dobozok öntapadós műanyag tapéta maradékokkal lettek borítva, melyek nagy előnye, hogy nedves ruhával áttörölhetőek, tisztításuk egyszerű.

 

 

 

MEGLEPETÉSTÖLCSÉR Európa északi népeinél már régóta hagyomány az ünnepi tölcsérek készítése. Ezt vettük át a kötős papírtölcsérek felhasználásával. Ha sok áll rendelkezésünkre, akkor adventi kalendáriumot is készíthetünk belőlük, ha kevesebb van, akkor önálló ajándékként is kiváló, apró tárgyakkal, mogyoróval, dióval, aszalt gyümölcsökkel megpakolva.

 

 

 

DÍSZÜVEGEK Izgalmas formájú üres üvegek és színezett fürdősó. Máris örülhet, aki kapja, hát még aki készítette!

 

 

 

 

PAPÍRKOSZORÚ Jól látható az alap, az újságpapír-alapkoszorú, amit kedvünkre boríthatunk, díszíthetünk bármilyen alkalomra. A borítás lehet papír, textil (csíkokra vágva és az alapra tekerve), de lehet csuhé, rafia, spárga, fakéreg, nem is sorolom tovább.

 

 

 

 

DÍSZÜVEGEK MAGOKKAL Gyönyörű ajándék az üres palackokba töltött magocskák, termések hada. A légmentes lezárás fontos, mert különben könnyen beleköltöznek lakásunkba a molyok és egyéb nem várt "látogatók".

 

 

 

PARAFA EDÉNYALÁTÉT Lábas-alátét használt parafa dugókból. Figyelhetünk a parafa természetes színeinek árnyalataira, a dugókra nyomott címerek, képek, feliratok szép motívumaira. A hosszában félbevágott dugók elhelyezése sokféle módon történhet, felragasztás előtt mindenképpen érdemes átgondolni és kipróbálni a mintát.

 

 

ÍRÓSZERTARTÓ Ceruzatartó - asztali mindenes. Olló, kötőtű, hurkapálcák, ceruzák, tollak, ecsetek, radír, minden, ami egy diák, vagy egy ezermester asztalán hányódik - íme, egy kis helyre elpakolható. A hosszabb henger hajpánt, nyaklánc, fülbevaló, tehát ékszertartóként funkcionál, borítása: maradék fonál szorosan feltekerve, alul-fölül ragasztással rögzítve.

 

 

FESTETT ÜVEGEK A vissza nem váltható üvegek „üveghegyekként” vesznek körül minket, ez csak egy ötlet a tengernyi felhasználási lehetőség közül.

 

 

 

ADVENTI GYERTYAKALENDÁRIUM Ég a gyertya ég... Adventi kalendárium különböző átmérőjű és magasságú hengerekből. Mivel más a belső terjedelmük, nagyon sokféle ajándékot, meglepetést lehet elrejteni bennük, akár testvérek számára is.

 

 

PAPÍRVÁZÁK Ezek már komolyabb méretű hengerek, de attól még hulladékok. Kötős spulni és linóleumhenger feldarabolva, ökoborítással. Fakanáltartónak is kiváló.

 

 

 

PAPÍRHENGERBŐL DOBOZ, GYERTYATARTÓ Papírhengerek különféle felhasználási módjai: ajándékdobozok, mécsestartó. A szív-alakú dobozka hulladék karton bevonásával készült. A mécstartó papírmasé technikával, használt díszcsomagolók újrafelhasználásával, hiszen erre a lisztes ragasztó kifejezetten alkalmas.

 

 

 

KÉPKERETEK PAPÍRBÓL Ismét a hengerek! Itt vécépapír és kéztörlős, illetve alufóliás, folpackos hengereket használtam fel. A borítópapír bármilyen stílusú lehet, ahogy a fotón is látszik.

 

 

 

 

ŰRHAJÓ A gyermeki fantázia és korunk technikája: űrjármű, oldalán antenna a különféle sugárzások vételére. Alapanyaga a már ismert papírhenger és a kötősök által kiselejtezett, illetve ezerszám a szemétbe kerülő papírkúp.

 

 

 

KÉPESLAPOK Teatasakokat is gyűjtünk évek óta. A legelemibb, tehát könnyen elsajátítható origami hajtásokkal dolgozunk, különféle kompozíciókat ragasztunk képeslap, üdvözlő kártya, poháralátét gyanánt az alapkartonokra. Igazi fantáziabirodalom, ugyanakkor klasszikus türelemjáték!

 

 

 

 

ALÁTÉT Ki-ki maga készítheti el saját hobbijának megfelelően mint egyfajta óriás-névjegyet. Ragasztása lisztes csirizzel történik, fedőlakkal védve a sérülésektől.

 

 

 

 

VÉCÉPAPÍR-KOSZORÚ Nehéz elképzelni, ugye, hogy az őszi hangulatú koszorú alapja feldarabolt vécépapír-henger? Ragasztója a fillérekből előállítható csiriz, a díszek java része a természet ajándéka.

 

 

 

 

Az alábbi két letölthető csatolmányban további hasznos tudnivalókhoz juthatnak. Megszívlelendő gondolatok a hulladék játszóház vezetője, Király-Nagy Éva tollából.

Csatolmányok:
Access this URL (/images/cikkek/csatolmanyok/dobozmania.pdf)dobozmania.pdf[ ]0 kB
Access this URL (/images/cikkek/csatolmanyok/papirmase.pdf)papirmase.pdf[ ]0 kB