Hírkomposzt, II. évfolyam 13. szám

II. évfolyam 13. szám


A Komposztiskola Program 4.
(Kompost macht Schule)

1

A svájci Komposztiskola programról szóló sorozatunkat a programról szóló jelentéssel folytatjuk. Ebben egy sor újabb érdekes részletettel ismerkedhetünk meg. Először a mozgó osztályteremmel, a programmal kapcsolatos előkészületekkel, végül pedig a helyszínek kiválasztásával foglalkozunk.


Részletek...

 

A csodálatos parlagfű 4.

Engem nem tudnak megbüntetni a parlagfű nem irtása miatt, ugyanis én úgy irtom a parlagfüvet, hogy megeszem! Lajos atya óta tudom, hogy a parlagfű az emberek számára is ehető, s azóta rendszeresen fogyasztom, az év minden napján. Ilyenkor, amikor még zsenge, összevágom apróra egy kis petrezselyem- vagy zellerzölddel - önmagában sem rossz! -, és rászórom a szendvicseimre, a kiszedett ételeimre (leves, kása, tészta, főzelék, barnarizs)…

Részletek...

A szerzővel készült rádióbeszélgetés itt meghallgatható:Háttér

Integrált növényvédelem – tévút vagy kis lépés előre?

Az integrált növényvédelem (IPM) az ökológiai termesztéssel szemben nem utasítja el a mesterséges agrokemikáliák alkalmazását. A különféle növényvédelmi módszerek összehangolt alkalmazását összekapcsolja a kártevők előrejelzésével, ezért követői hatékonynak és emellett a környezetet kímélő technológiának tartják.

Bövebben


Hírek

Vörösiszap-ökobomba

 

Az eddigi legnagyobb hazai ipari katasztrófa az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása. Halál, milliárdos kár, sunnyogó felelősök. Az ökobomba nagyobb, mint a tiszai cianidszennyezés. A tragédia hírei itt összegyűjtve.

Tovább...

Klímaszakértők, dologra!

A klímaszakértőknek haladéktalanul tanulmányozniuk kell a súlyos pakisztáni árvizekkel és a soha nem látott oroszországi kánikulával összefüggő légköri áramlatokat - vélte az ENSZ egyik klímaszakértője és a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

 

Tovább...

Keserűség az amerikai édesiparban

Ha jövőre nem is, de azután komoly fejtörést okozhat az amerikai édesiparnak a genetikailag módosított cukorrépa betiltása, a cukorgyárak termelésének mintegy fele ugyanis ettől a terménytől függ.

Tovább...

Mi lesz, ha elfogy az olaj?

Milyen helyzettel kell számolni, ha elapadnak a világ kőolajforrásai? Erre a kérdésre keresett választ a német hadsereg egyik kutatócsoportja. A szakértők bevonásával készült tanulmányt bizalmasan akarták kezelni, de az eljutott a Spiegel című hírmagazin szerkesztőségébe.

Tovább...

Haloványzöld Új Széchenyi Terv

Nem teremthető meg a zöld gazdaság egy új makrogazdasági gondolkodás nélkül. A Magyar Természetvédők Szövetsége véleményezte az Új Széchenyi Terv vitairatát

Tovább...

 

Felelős kiadó: SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület
Szerkesztő: Gellért Miklós elnök

SZIKE Environmental & Health Association
Hungary 1162 Budapest, Formás u. 41.
Tel/fax: (36-1) (06-1) 409-0449
www.szike.eu

 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

Köszönjük a
Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának
a hírlevél elkészítéséhez nyújtott segítségét