KOMPOSZTISKOLA PROGRAM

CSODÁK A LÁBUNK ALATT

 

A talajokkal való rablógazdálkodás hozzávetőleg egyharmad részben felelős a klímaváltozásért. Nem mellékes tehát, milyen folyamatok zajlanak a modern, intenzív mezőgazdálkodás területén, veteményeseinkben vagy akár városi kertjeinkben, parkjainkban. Ismerjük-e a szervesanyagok körforgását, tudjuk-e, miért öltött immár katasztrofális mértéket élelmiszereink tápanyaghiánya?

 

Komposztiskola plakat  500x700mm 03

Játékos barangolás a természetben

A talaj a természet egyik ámultba ejtő szereplője. Olyan, akár egy óriási élőlény. Ha bepillantunk a lábunk alatti világba, tanúi lehetünk annak, hogyan szorgoskodik egymással együttműködve milliárdnyi élőlény a termőföld megújításán. Az általunk leginkább hulladéknak tekintett almacsutka, krumplihéj, falevél és más haszontalannak hitt, természetes anyag egy csodálatos folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakul. Tőle függ, milyen lesz az életünket biztosító, egészséges, tápanyagdús élelmiszereink minősége. Megnőnek-e árnyat adó erdőink, otthont, táplálékot talál-e bennük az élővilág többi résztvevője.

A program során játékos formában ismerkedünk meg a komposztálás rejtelmeivel, a komposztálható anyagokkal, a veteményeskertünk legfontosabb alapfeltételével: a tápanyagokban gazdag talaj megteremtésének módszereivel.

Segítségünkre vannak: KOMPOMATA, KOMPOSZTSTAFÉTA, KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK stb.

 

Immár közel két évtizede foglalkozunk a talajélettel kapcsolatos ismeretterjesztéssel, ha hívnak, megyünk!!!


 

Beszélgetés a hulladékokról, zöldjavakról, komposztálásról és a talajéletről

 

(Csillagösvény Waldorf Iskola

Budapest)

DSCF6070

DSCF6071B  DSCF6059

 

Lassan két évtizede foglalkozunk a talajokkal, a komposztálással, az élelmiszerek mindezekkel összefüggő egyre riasztóbb minőségével.

A Komposztiskola és a Komposztóvoda Program a komposztálás jelentőségének bemutatásával megismerteti a résztvevő pedagógusokat és diákokat a talajok megújulásának folyamatával.

Ennek során figyelembe vesszük a különböző korosztályok befogadóképességét. Legfőbb módszerünk a játékos, élményszerű eszközök alkalmazása, melyek segítségével  a résztvevők szinte észrevétlenül kerülnek a talajokban zajló csodálatos folyamatok hatása alá.

A program különböző, olykor egymásra épülő elemből áll. Ezek közül az alapelemeken túl nem szükséges minden további lépcsőfok alkalmazása.

 

 A program alapelemei:

 

Egyél komposztot, a talajtól a parajig!

Mit művelünk a termőtalajokkal?

(Ismeretterjesztő előadás és komposztálási bemutató pedagógusoknak)

Költség:  25.000 Ft/alkalom

 

Mi fán teremnek a hulladékok?

A zöldhulladéktól a zöldjavakig

Játékos ismerkedés a hulladékok birodalmával

(interaktív foglalkozás gyermekekkel)

Költség: 25.000 Ft/alkalom

 

A különböző további elemek:

 

KOMPOMATA

Kérdés- felelek játék a komposztálással kapcsolatos tudnivalókról

KOMPOSZTSTAFÉTA-JÁTÉK

Két-két csapat sorversenye a komposztálható-nem komposztálható kérdések megoldására

KOMPOSZTSZAFARI

A talajélet felfedezése

KOMPOSZTOTÓ

A komposztálással kapcsolatos ismeretek visszakérdezése

KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK

Társasjáték a komposztálható és nem komposztálható dolgokról

(hazavihető és családi körben játszható)

 

TANKERT, ISKOLAKERT

Iskolakert és Tankert létesítéséhez, műveléséhez is segítséget nyújtunk!

 

Gellért Miklós az egyesület elnöke

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 

mennyi élet  iskolakert új 


 Mátyás Király Általános Iskola Csömör

DSC 2568b

DSC 2585b  DSC 2645b  DSC 2641b  

DSC 2567b  DSC 2572b


hulladékösszetétel  furfangoskert


 Komposztstaféta-játék

(Várpalota: iskolák környezetvédelmi vetélkedője)

komposztálási illusztrációk 034b

 

KOMPOSZTSTAFÉTA-JÁTÉK

 

A játék a Komposztmemória társasjáték két csapat részvételével játszható változata. Ennél a játéknál az állvány egyik oldalát az egyik csapat, a másikat a másik csapat használja. A nagyméretű, kemény lapokra készült kártyák a komposztálható és a nem komposztálható anyagok képeit tartalmazzák. Az állványt a csapatoktól kisebb-nagyobb távolságra helyezzük el, melyet majd a csapattagoknak futva kell elérniük. A rajthelyen egy asztalra, egymásra helyezve kerülnek mindkét csapat azonos lapokból álló kártyái. A két csapat versenyzői libasorban állva helyezkednek el a rajthelyen. A rajtjelre az első játékosok felkapják a csapat legelső kártyáját, majd futásnak erednek, hogy a táblához érjenek. Útjközben eldöntik, komposztálható-e vagy sem a kártyán lévő dolog. A táblánál a csapat felé eső oldalon elhelyezik a kártyát. Ezután visszafutva indítják a következő csapattagot. Ő a következő lappal teszi ugyanezt. Mindkét csapat táblaoldala két részre van osztva: a zöld színnel jelzett oldalra kell a komposztálható anyagok kártyáit elhelyezni, a pirosra pedig a nem komposztálható anyagokéit. A leggyorsabb és a legtöbb jól helyre felhelyezett kártyával rendelkező csapat lesz a győztes.

 


komposztálási illusztrációk 023b  komposztálási illusztrációk 033b  komposztálási illusztrációk 029b 

komposztálási illusztrációk 040b  komposztálási illusztrációk 047B  komposztálási illusztrációk 065b 

komposztálási illusztrációk 045b  komposztálási illusztrációk 106b 


 ÓRIÁS KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK

 

DSC 2697b

A játék itt hasonlít a legjobban az eredeti Komposztmemóriához, csupán nagy méretben zajlik. A szabályok is ugyanazok: a képpárokat kell megtalálni. Az állvány mindkét oldalán, egyszerre két páros vagy csapat játszhat vele.

 

 


 KOMPOMATA

(Budapest, Várpalota)

 

2007 autómentes nap 001b

KOMPOMATA

 

Kempelen Farkas sakkozó automatájára hajazó, igen népszerű komposztálási kérdés-felelek játék felnőtteknek és gyerekeknek. A jó válaszokért komposztálási matrica jár, amelyeket összegyűjtve kirakós játékra lehet beváltani.

 

Az olvasni nem tudó gyerekeknek lehetőségük van a piktogramos változattal játszani.

A Kompomata-játékban komposztmatricát lehet nyerni, öt matrica pedig egy Komposztmemória-játékra váltható (lásd alább).

 

 

komposztálási illusztrációk 083b  komposztálási illusztrációk 077b  komposztálási illusztrációk 078b  komposztálási illusztrációk 374b

A KOMPOMATA igazi családi játék

komposztálási illusztrációk 871b  komposztálási illusztrációk 1892b


 KOMPOSZTSZAFARI

DSC 3862b DSC 3844b

A komposztban gazdag élővilággal találkozunk. Egy nagyító segítségével közelebbről is megismerkehetünk az ott hemzsegő élőlényekkel, akik szorgos munkásai a komposztgyárnak.

 


 KOMPOSZTOTÓ

DSC 3837b

 


TANYALÁTOGATÁS

újpalota zsókavár 054b

Látogatás a közeli Csömör határában fekvő Szedervölgy-majorban. Itt megismerhető az egykor elterjedt, igazi tanyasi életforma. Láthatóak a különböző háziállatok (kecske, juh, sertés, szarvasmarha, ló, baromfi, pulyka, liba stb.). A szabadtéri kemence, veteményes, gyümölcsös mellett a modern ökológiai gazdálkodás módszereivel művelt biokerttel is megismerkedhetünk.

 

A tanyáról részletek itt

Érdeklődés: 06-1-409-0449, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


 KIADVÁNYOK

 

komposztalasi illusztraciok 769b

A programhoz kapcsolódnak különböző kiadványaink. Ezek közül kiemelten ajánljuk a Komposztmemória-játékunkat. A társasjátékkal családi körben,odahaza játszhatunk. Segítségével játékos formában tanulható meg a komposztálható és a nem lebomló anyagok közötti különbség. Így azután észrevétlenül közelebb kerülünk a komposztálási folyamat, vagyis a humuszképződés csodáinak megismeréséhez.


További kiadványaink

 

Részletes információk a programról: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. (Gellért Miklós)