KOMPOSZTÓVODA PROGRAM

 CSODÁK A LÁBUNK ALATT

 

 A talajokkal való rablógazdálkodás hozzávetőleg egyharmad részben felelős a klímaváltozásért. Nem mellékes tehát, milyen folyamatok zajlanak a modern, intenzív mezőgazdálkodás területén, veteményeseinkben vagy akár városi kertjeinkben, parkjainkban. Ismerjük-e a szervesanyagok körforgását, tudjuk-e, miért öltött immár katasztrofális mértéket élelmiszereink tápanyaghiánya?

 

Komposztovoda plakat  500x700mm 01-1.small

Játékos barangolás a természetben

A talaj a természet egyik ámultba ejtő szereplője. Olyan, akár egy óriási élőlény. Ha bepillantunk a lábunk alatti világba, tanúi lehetünk annak, hogyan szorgoskodik egymással együttműködve milliárdnyi élőlény a termőföld megújításán. Az általunk leginkább hulladéknak tekintett almacsutka, krumplihéj, falevél és más haszontalannak hitt, természetes anyag egy csodálatos folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakul. Tőle függ, milyen lesz az életünket biztosító, egészséges, tápanyagdús élelmiszereink minősége. Megnőnek-e árnyat adó erdőink, otthont, táplálékot talál-e bennük az élővilág többi résztvevője.

A program során játékos formában ismerkedünk meg a komposztálás rejtelmeivel, a komposztálható anyagokkal, a veteményeskertünk legfontosabb alapfeltételével: a tápanyagokban gazdag talaj megteremtésének módszereivel.

Segítségünkre vannak: KOMPOMATA, KOMPOSZTSTAFÉTA, KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK stb.

 

Lassan két évtizede foglalkozunk a talajokkal, a komposztálással, az élelmiszerek mindezekkel összefüggő egyre riasztóbb minőségével.

A Komposztiskola és a Komposztóvoda Program a komposztálás jelentőségének bemutatásával megismerteti a résztvevő pedagógusokat és diákokat a talajok megújulásának folyamatával.

Ennek során figyelembe vesszük a különböző korosztályok befogadóképességét. Legfőbb módszerünk a játékos, élményszerű eszközök alkalmazása, melyek segítségével  a résztvevők szinte észrevétlenül kerülnek a talajokban zajló csodálatos folyamatok hatása alá.

A program különböző, olykor egymásra épülő elemből áll, melyeket az alapelemeken túl tetszés szerint lehet alkalmazni vagy elhagyni.

DSC 3862b 

 

A program alapelemei:

Egyél komposztot, a talajtól a parajig!

Mit művelünk a termőtalajokkal?

(Ismeretterjesztő előadás és komposztálási bemutató pedagógusoknak)

Költség: 25.000 Ft/alkalom

 

Mi fán teremnek a hulladékok?

A zöldhulladéktól a zöldjavakig

Játékos ismerkedés a hulladékok birodalmával

(interaktív foglalkozás gyermekekkel)

Költség: 25.000 Ft/alkalom

 

A különböző további elemek:

KOMPOMATA

Kérdés- felelek játék a komposztálással kapcsolatos tudnivalókról

KOMPOSZTSTAFÉTA-JÁTÉK

Két-két csapat sorversenye a komposztálható-nem komposztálható kérdések megoldására

KOMPOSZTSZAFARI

A talajélet felfedezése

KOMPOSZTOTÓ

A komposztálással kapcsolatos ismeretek visszakérdezése

KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK

Társasjáték a komposztálható és nem komposztálható dolgokról

(hazavihető és családi körben játszható)

 

ÓVODAKERT, TANKERT

Óvodakert, Tankert létesítéséhez és műveléséhez is segítséget nyújtunk!

 

 

Gellért Miklós az egyesület elnöke

A program ajánlója a Zöld Óvodák Hálózatában

 

Az óvódáknál alapvetően a Komposztiskola Programban használt játékos módszereket használjuk, figyelembe véve az életkori sajátosságokat. Például a Kompomatánál a szöveges kérdések helyett a komposztálóba, és az oda nem való anyagokat ábrázoló képek szerepelnek. A gyermekek feladata csupán két lehetőség közötti választásra egyszerűsödik: komposztálható, nem komposztálható.

DSC 2389b


  KOMPOSZTSTAFÉTA-JÁTÉK

komposztálási illusztrációk 029b A családi társasjátékként szolgáló Komposztmemória-játék felnagyított változatát kétféleképpen is használhatjuk.

Az egyik lehetőség a Komposztstaféta-játék, amikor két csapat verseng egymással. Ekkor a csapattagok a felkapott képekkel elfutnak a tábláig, ahol a saját oldaluk egyik vagy másik felére elhelyezik a lapjukat, függően attől, hogy komposztálhatónak vagy nem komposztálhatónak gondolják a képen lévő tárgyat.

 

 

 

 

 


 ÓRIÁS KOMPOSZTMEMÓRIA-JÁTÉK

DSC 2673BA másik esetben az állvány két oldalán egyszerre egy-egy pár játszhat. Ebben az esetben ugyanazok a szabályok, mint az eredeti asztali társasjátéknál, vagyis a kártyák párjait kell megtalálni

 

 

 

 

 

 norvég civil óvoda 014b norvég civil óvoda 028b

  norvég civil óvoda 018b norvég civil óvoda 033b DSC 2378b 

 komposztálási illusztrációk 4078b DSC 3862b


 OVI-KOMPOMATA

komposztálási illusztrációk 871b DSC 2390bDSC 2432bkomposztálási illusztrációk 3767b  

 

Az olvasni még nem tudó kisiskolások, óvodások esetén a Kompomata piktogrammos változatát használjuk. Ilyenkor a játékosnak csupán azt kell eldöntenie, hogy a képen látható tárgy a komposztálóba való vagy sem.

 

A Komposztmemória játékot társasjátékként odahaza, családi körben is elővehetjük: klasszikus módszer ez a játékos tanuláshoz.

komposztalasi illusztraciok 769b

 

A program elemei megegyeznek a Komposztiskola programmal

Részletes információk a programról: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.