Nevezetes, vérzivataros évben; 1956-ban születtem Budapesten. Édesapám kémia-biológia szakos tanárként nyaranta rendszeresen magával cipelt a gimnáziumi túraszakosztály kirándulásaira. Kis túlzással "járóképes" koromtól csaknem az egész kéktúra útvonalát bebarangoltam. Később az utam másfelé kanyarodott: húsz éven keresztül alkalmazott fotográfusként hirdetéseket, reklámkiadványokat, sajtóillusztrációkat terveztem és fényképeztem.

Az autópálya-építőknek köszönhetem, hogy a 90-es évek elején újra kinyílt a szemem: ezúton is "hála" nékik. Azóta egyre intenzívebben foglalkozom környezetvédelmi kérdésekkel. Eleinte főleg az M0 településünket érintő szakasza ellen csatároztam. A cél érdekében kénytelen voltam beleásni magam a közlekedési és jogi kérdések tömkelegébe. Sok megújuló energiát mozgósítottam a környezetvédelmi engedélyezési eljárással, a hatástanulmányokkal kapcsolatos szakmai, kritikai munkára.

Az ezredforduló utáni években a helyi komposztálás lett a választott szakterületem. A kertészeti egyetemen az Öko-Fórum Alapítvány komposztálási tanfolyamának elvégzése komoly lökést adott a témával kapcsolatos intenzív ismeretterjesztő, programszervező tevékenységemhez. Számos kiadványt írtam és fényképeztem, többek között a Mindennapi komposztálás címűt. Kidolgoztam egy kerti komposztálási programtervet, majd a lakóközösségi komposztálási programokba is beépítettem annak legfontosabb elemeit. 2005-ben a fővárosi hulladékszolgáltató FKF Rt. megbízásából kidolgoztam a Főváros Házi Komposztálási Programját. A környezetvédelmi tárca számára pedig országos léptékben tettem meg ugyanezt. Az országban az elsők között Budapest XVI. kerületében az én kezdeményezésemre, az általam lefektetett alapelvek egy részét figyelembe véve kezdődött meg a házi komposztálási program. Azóta a II., a XIV., továbbfejlesztve a XVI., XV., valamint a XIX. kerületben bábáskodtam ugyanilyen programoknál. Országosan is sok programhoz nyújtottam és nyújtok folyamatosan szakmai segítséget. Az utóbbi években ismeretterjesztő programunk keretében elkészítettem a Komposztálási alapismeretek című tablósorozatunkat, és egy sor kiadványt. Környezetvédelmi tátgyú cikkeim a helyi és országos sajtóban rendszeresen jelentek meg. Évente több tucat ismeretterjesztő előadást tartok országszerte.

Legfőbb célom, hogy az ipari komposztálás háttérbe szorításával, a hulladék-megelőzés legkézenfekvőbb példájaként, az egész országra kiterjedően kapjon elsőbbséget a zöldjavak keletkezésük helyén történő "feldolgozása", azaz a helyi komposztálás. Mivel önmagában semmi sem értelmezhező, a komposztálás egyéb vonatkozása: a talajok állapota, az intenzív mezőgazdálkodás klímára, táplálékaink minőségére gyakorolt negatív hatása, ennek folyományaként az ökológiai gazdálkodás előtérbe helyezése egyaránt érdekelnek. A komposztgazda tanfolyamon (http://szike.eu/biogazda-kepzes) mindezek a kérdések is bonckés alá kerülnek.

(http://szike.eu/images/cikkek/1_Gellert_Miklos.pps).