Budapest

 Komp.kozosen.plakat bb

 

KOMPOSZTÁLÓ TÁRSASHÁZAK

Fővárosi Komposztálási Program 2017

 

A fővárosban több, mint egy évtizede zajlanak lakossági komposztálási programok. Most a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatásával újabb 50 társasház, családiház, óvoda és iskola juthat komposztálóedényekhez.


 

 

 

Csömör

 

AZ ÉN VETEMÉNYESKERTEM - Csömöri program az újraéledő településért, a megújuló talajokért és az egészséges élelmiszerekért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újpalota

A napokban az Újpalotai lakótelepen, a Zsókavár utcától nem messze egy szokatlan, új építménnyel találkozhatnak az arra járók. A Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Komposztáló Lakónegyed Program egy országosan is egyedülálló kezdeményezést valósít meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Budapest II. kerület

A Komposztáló Kerület Program célja a kerületben lakók életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése. A programra folyamatosan jelentkezhetnek családok, lakóközösségek és intézmények – az önkormányzati forrásból beszerzett edényeket jelentkezési sorrendben, térítésmentesen adjuk át.

 

 

 

 

 Miskolc

A háztartási hulladéknak csaknem 30%-a szerves anyag, melynek hasznosítására a nagyvárosi körülmények között is törekedni kell. A Zöld Kapcsolat Egyesület – Miskolc Város Polgármesteri Hivatalának felkérésére – programot dolgozott ki a házi komposztálás gyakorlatának és ismereteinek elterjesztésére.

 

 

 

 

 

 Tolna Megye

A Zöldtárs Alapítvány 2006 óta foglalkozik lakossági „szerveshulladék” komposztálási programok lebonyolításával. A programok során a felhíváson és figyelemfelkeltésen túl a vállalkozó kedvű családokat komposztálási eszközökhöz juttatják.

 

 

 

 

 

Szentendre

Folytatódik a környezetbarát szemléletmód bevezetése Szentendrén. A város önkormányzata elfogadta a helyi komposztálási koncepciót és a Környezetvédelmi Alap támogatásával, az állandó szentendrei lakosok részére helyi komposztálási programot indított.

 

 

 

 

 

 

 

Túrkeve
A Herman Ottó Természetvédő Kör ezúton tájékoztatja Önöket, hogy Komposztálj otthon! elnevezéssel házi komposztálási mintaprogramot indít. Az érdeklődő lakosok számára ingyenes komposztálóedényzetet biztosítunk a készlet erejéig. Várjuk a programhoz csatlakozni kívánó családok jelentkezését a város egész területéről!

 

 

 

 

 

 

BUDAPEST, ZUGLÓ

komposztáló nedves anyagok

 

 KOMPOSZT A TÁNYÉRBAN?!

A Zuglói Civil Házban május 15-én sokan gyülekeztek. A házi komposztálási program átadási rendezvényén a korábban jelentkezett, hozzávetőleg száz családi és társasházból megjelentek vehették át a komposztálóedényeket. A program tovább folytatódik, várjuk a komposztálni vágyókat!

A komposztálóedények átvétele előtt egy ismeretterjesztő előadás kíséretében igyekeztük feltárni, miféle csodálatos folyamatok is zajlanak a komposztálónkban. A lelkes komposztálni vágyók azt is megtudhatták, milyen folyamatok vezettek oda, hogy a nagyüzemi gazdálkodás során megtermelt élelmiszereinkből mára már szinte eltűntek a tápanyagok. Nem véletlen hát, hogy oly sok szó esik manapság a biogazdálkodásról. Aki tehát hozzálát a komposztáláshoz, hamarosan alapvető felismerések birtokába kerül. Például, hogy a termőtalaj nélkülözhetetlen jó barátunk. Persze csak, ha jól bánunk vele.

A termőföldnek ugyanis szervesanyagokra van szüksége, melyek a talajban működő élővilág tevékenysége jóvoltából humusszá alakulnak. A talajban lévő tápanyagokból tudnak ugyanakkor a szükséges elemek a növényekbe kerülni. Márpedig az élelmiszerekből felszívódó megfelelő tápanyagok nélkül az emberi szervezet sem tud jól működni. A sokasodó civilizációs betegségek is ennek igazságára figyelmeztetnek.

A modern ember még mindig nehezen érti meg, hogy a szervesanyagok részei a természetnek, valójában nem is nevezhetjük ezeket jó lelkiismerettel hulladékoknak. A hulladékok közé dobni, elégetni őket oktalanság. A fővárosban például a háztartási hulladék egyharmada komposztálható szervesanyag, mely a szemétgyűjtőkbe kerül. A komposztálás nem igényel bonyolult beavatkozást, mondhatni pofonegyszerű. Csupán a folyamathoz szükséges alapfeltételeket kell biztosítanunk a szagmentes komposztáláshoz. Ezek a levegő, a nedvesség és a megfelelő hőmérséklet. A programban minden szükséges információt megadunk, például kiadványokat és a szükséges befogadóképességű komposztálóedényeket, melyeket használatba ad az önkormányzat a résztvevőknek.

Manapság a városokban óriási költségeket emészt fel a háztatásokban, kertekben, közterületeken keletkező zöldjavak elszállítására. A terveink szerint az óvodákban, iskolákban szeretnénk a nebulókat megismertetni a komposztképződés áldásos folyamatával. Résztvevőként idejekorán megismerhetik, hogyan működik az élővilág ebben a titokzatos folyamatban. A közintézmények udvarán olyan komposztálókat hoznánk létre, melyek a keletkező lombot, nyesedéket helyben tartanák, a keletkező komposzt pedig kiváló tápanyagforrást biztosítana a növények számára. A korábbi elszállítás költségeit azután hasznosabb dolgokra fordíthatjuk, például a komposztálási program folytatására.

A programra az önkormányzat honlapján lehet jelentkezni.

A komposztálással, a programmal kapcsolatos információkat az egyesület telefonján vagy e-mailben lehet kérni: (06-1)409-0449, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

 

Gellért Miklós elnök