Budapest II. kerület

A Komposztáló Kerület Program célja a kerületben lakók életminőségének javítása, az avar- és nyesedék égetésének megszüntetése, az itt keletkező zöldjavak helyben tartása, ezáltal a szállítás okozta környezetterhelés csökkentése.

További célunk az itt található agyagos talaj javítása környezetbarát módszerrel, jó minőségű humusz "előállítása" a háztartásban keletkező kerti és konyhai zöldjavakból.

 

 

 

A programra folyamatosan lehet jelentkezni, az edényeket jelentkezési sorrendben adjuk át. A komposztálókat önkormányzati forrásból szerezzük be, és ezután értesítjük a jelentkezőket az átvétel helyszínéről és időpontjáról. Az átadásokat tavasszal és ősszel bonyolítjuk le.

A program keretében a jelentkezők komposztáló edényeket vehetnek át egy tájékoztató előadáson a Használati megállapodás aláírása után.

A megállapodás lényege, hogy az Önkormányzat térítésmentesen biztosítja a komposztáló eszközöket a jelentkezőknek, gondoskodik az edények későbbi esetleges javításáról, cseréjéről.

Egyesületünk vállalja a program szakmai gondozását, a komposztálással kapcsolatos szóbeli, írásbeli illetve személyes segítségnyújtást.

A jelentkezők pedig vállalják, hogy a komposztálóedényeket a kerületben, az általuk megadott címen használják, a kertjükben és a konyhában keletkező szerves hulladékokat, „zöldjavakat” komposztálják, és ebbe előre egyeztetett időpontban betekintést engednek.

 

 

 

A program három részből áll

  1. Komposztáló Család Program
  2. Komposztáló Lakóközösség Program
  3. Komposztáló Intézmény Program

A családoknak először egy FLAIR típusú, 340 literes, tetővel ellátott, műanyag komposztáló edényt biztosítunk, melyet elsősorban a konyhai zöldjavak komposztálásához ajánlunk.

Lakóközösségek részére elsősorban lombkomposztáló rácsot adunk.

Amennyiben a konyhai szerves hulladékok komposztálását is vállalják a ház lakói, akkor kaphatnak műanyag komposztálót is.

A társasházak jelentkezésénél - a későbbi nézeteltérések elkerülése érdekében - azt kérjük, hogy ha a lakók többsége hozzájárul a komposztáló eszköz elhelyezéséhez a közös területen, akkor erről valamilyen formában nyilatkozzanak (közgyűlési határozat, nyilatkozat a lakók aláírásával). Ha vállalják a ház lakói a konyhai zöldjavak komposztálását is, akkor azt kérjük, hogy a nyilatkozatban legyen benne ez is.

 

 

 

A komposztálás a társasháznak a későbbiekben pénzügyi megtakarítást is jelent, ugyanis a háztartási hulladék 1/3-a komposztálható. Ha ennyivel kevesebb hulladék kerül a kukába, akkor később kisebb méretűre lehet cserélni a már meglévő kukát, illetve ha több kuka is van, akkor egyet vissza is lehet adni az FKF Zrt-nek. További megtakarítást jelent, hogy a "zöld zsákok"-ra sem kell a jövőben költeni.

 

 

Az intézmények lehetnek oktatási intézmények (óvodák, iskolák), egészségügyi intézmények (bölcsödék, orvosi rendelők, nyugdíjas otthonok), kulturális intézmények.

Az igények pontos felmérése érdekében kérjük, jelezze a jelentkezés során, hogy mely programban kíván részt venni, illetve milyen komposztáló edény(ek)re van szüksége: rácsra és/vagy műanyag edényre.

 

 

 

Az ismeretterjesztő, tájékoztató előadáson ismertetjük a komposztálás jelentőségét, valamint a komposztálás folyamatát, bemutatjuk a komposztáló edényeket, azok összeállítását, beszélgetünk néhány felmerülő kérdésről (pl diólevél, fű komposztálása).

Az előadás előtt lebonyolítjuk az adminisztrációt: kitöltjük és aláírjuk a Használati megállapodást. A komposztálót az előadás után a helyszínen adjuk át, melyet lapra szerelve csomagoltak, hazaszállításukról lehetőség szerint a jelentkezők gondoskodnak (személyautóval el lehet szállítani).

Egyesületünk több kiadványt is megjelentetett e témában:

  • Készítsünk komposztot!
  • Tűzre az égetéssel!
  • A kertben hasznosabb.

Jelentkezés a II. kerületi programra