Csömör

 

AZ ÉN VETEMÉNYESKERTEM

 

Csömöri program az újraéledő településért,

a megújuló talajokért és az egészséges élelmiszerekért

 

 

Október 18-a délutánján a csömöri művelődési házban egy program résztvevői gyülekeztek. A több, mint félszáz család egy ismeretterjesztő előadás meghallgatása után vehette át a jellegzetes formájú tartályokat.

 

 

A Házi Komposztálási Program résztvevői az átadási rendezvényen egy megállapodás aláírásával vállalták, hogy a konyhában és a kertben keletkező „zöldjavakat” ― rossz kifejezéssel élve zöldhulladékokat ― ezentúl a kuka helyett a komposztálótartályba dobják. A „varázsdobozban” azután csodálatos átalakuláson esnek át az eddig feleslegesnek hitt anyagok. Az almacsutka, banánhéj, káposztatorzsa és megannyi sorstársa egy természetes folyamat végén virágfölddé, vagyis komposzttá, más szóval humusszá alakul.

 

A több elemből álló program az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával, a SZIKE Egyesület megvalósításában 2013 és 2014 júliusa között zajlik. Ennek során a település lakói és óvodái komposztálótartályokhoz jutnak, továbbá iskolai komposztálási program kezdődik. A komposzt felhasználása érdekében a általános iskolában tanulókert létesül. A Szedervölgy-majorban működő Közösségi Tanulókertben is különböző fejlesztések és programok valósulnak meg. Kiadványok készülnek, ismeretterjesztő cikkek jelennek meg a Csömöri Hírmondóban. Az egyesület két települési rendezvényen is megjelenik, ahol elsősorban a lakossági programot népszerűsítjük.

 

A programnak több célja is van. Az önkormányzattal együttműködve szeretnénk, ha a konyhában keletkező szervesanyagok ― mint egykor― a talajt tápláló komposztként hasznosulnának.

Erre szolgálnak a kiosztásra kerülő komposztálótartályok. Azt sem titkoljuk, hogy szándékunk szerint az őszi avarégetés vagy zsákolás kultikus szokása merüljön a feledésbe. Mindez nem elhanyagolható költségvetési megtakarítást jelentene a településnek. A talajok, meg a levegő állapotjavulásáról nem is beszélve.

 

A programba szeretnénk a település oktatási-nevelési intézményeit is bevonni. Az óvodák szintén komposztálókhoz jutnak, miáltal a csöppségek a talaj élővilágának csodáit idejekorán megismerhetik. Az általános iskolában létesülő tanulókert egy lassan elfeledett szokást elevenít fel, mely már ebben a fogékony életkorban megtanítja, hogyan lesz a komposzt segítségével a magból káposztástészta vagy paradicsomsaláta. Erre utal a különböző rendezvényeken elhangzó előadások címe is: Egyél komposztot, avagy a talajtól a parajig. A jövőben igyekszünk folyamatosan tudósítani a program alakulásáról.

 

A Házi Komposztálási Programra a következő elérhetőségeken lehet jelentkezni:

Telefon: 06-1-409-0449)

e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Honlap: www.szike.eu/jelentkezes/jelentkezes-programokra Kitölteni a személyes adatokat, végül a Beküldés gombra kattintva elküldeni.

 

Jó komposztálást!

 

Gellért Miklós elnök

 

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

.

A Norvég Civil Támogatási Alap honlapja 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


HÁZI KOMPOSZTÁLÁSI PROGRAM

 

 

 

A Házi Komposztálási Programra további több, mint száz család jelentkezett. Az önkormányzattal ezidő szerint tárgyalásokat folytatunk, hogy ők is komposztálóedényekhez juthassanak. Természetesen a biológiai módszerekkel művelt veteményeskertről és a komposztálásról szóló ismeretterjesztő előadások sem maradhatnak el!

 


 

ÉLMÉNYKOMPOSZTÁLÁS AZ OVIBAN

A program keretében 2014. április 4-én a Nefelejcs óvodában csekély ünnepélyesség keretében felavattuk a komposztálókat. A gyerkőcök csillogó szemekkel rajzották körül az edényeket. Az apróságok a komposztképződés csodájával való megismerkedés első lépéseivel ismerkedtek. Arra a kérdésre, hogy mi fán terem a komposztálás, egy kisfiútól rögtön "tudományos" választ kaptunk. Magunk is meglepődtünk,hogy a népes csapat tagjai milyen ügyesen válogatták szét a komposztálható és a komposztedénybe nem való anyagokat. Az edényeket felállítási helyükre népes csapat kísérte.

 

 

INTERAKTÍV ÓRÁK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

 

 DSC 2567b DSC 2572b DSC 2568b DSC 2575b DSC 2585b DSC 2641b