Tolna Megye

A Zöldtárs Alapítvány 2004. évi alapítása óta eltelt idő alatt igen sok környezetvédelmi programot indított el, illetve valósított meg.

Ezek igen sokszínűek voltak: szerepelt közöttük többek között iskolai vetélkedő szervezése és lebonyolítása, lakossági és önkormányzati tanácsadás, a Tolna megyei civil „zöld" szervezetek mozgósítása; szinte minden, ami az alapító okiratuk szerinti célok elérését szolgálja.

Az Alapítvány munkatársai különös hangsúlyt fektetnek a környezettudatosság terjesztésére a lakosság és a civilek, továbbá a vállalkozások és az önkormányzatok körében.

 

A megyében 2006 óta foglalkoznak lakossági „szerveshulladék” komposztálási programok lebonyolításával.

Első komolyabb, „Komposztáljunk" című programjuk 2007-ben zajlott le. A program keretében 100 db komposztládát osztottak ki a szükséges szakmai ismeretanyagok („Komposztálás a családban" – gyakorlati útmutató) átadásával együtt. A program részeként szerepel a komposztládák használatának nyomon követése is, mely azt mutatja, hogy érdemes ezzel a kérdéssel is foglalkozni.

 

 

 

 „Komposztáljunk 2009"

Az évek során egyre inkább elkötelezett hívei lettek a házi komposztálásnak, így minden lehetőséget megragadva igyekeznek újabb és újabb programokat szervezni.

Éppen ezért 2009-ben a Tolna Megyei Önkormányzathoz fordultak egy olyan programjavaslattal, melynek lényege a lakossági komposztálás megismertetése és elterjesztése a megyében.

Programjukban szerepel 250 db 1 m³-es keményfa komposztláda legyártása, és kistérségenként 50-50 db komposztláda kihelyezésének meghirdetése egy-egy helyi civilszervezet közreműködésével.

Fontosnak tartják minél több civil szervezet bevonását, és a lakosság megismertetését a komposztálás előnyeivel. Éppen ezért a komposztládák kiosztásához mindig keresnek együttműködő partnereket (ÖKO Munkacsoport Alapítvány, Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület, Laurus Alapítvány, „Szeretem Tamásit" Egyesület).

Programjuk túlmutat néhány komposztláda kiosztásán és nyomon követésén. Jelentős elem a figyelemfelkeltés, ismeretterjesztés a helyi médiában. A program keretében kis komposztálási útmutatót is készítenek, melynek segítségével azok, akik a program során nem jutnak komposztládához, elegendő segítséget kapnak az önálló tevékenység elkezdéséhez.

További információ: Gaál Zsófia, Zöldtárs Alapítvány

Elérhetőségek:

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel:74/414-207

Web: www.zoldtars.hu

További komposztálási akciók is tervezés alatt állnak (KEOP-6.2.0)

ZÖLDTÁRS Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
7100 Szekszárd, Bartók u. 7.
Tel./fax: 06-74/414-217